petek, 26. februar 2010

Z okusom po tartufih - poročilo



Tokratni menu je bil namenoma enak tistemu na prvem Vanjinem pivoznanskem mnogoboju.
Naključje? Kje pa! Dokaz, da k enakemu menuju lahko ponudimo tako piva kot vina!


Lokacija: Pr'Potic v Ljubljani

Datum: 25.02.2010
Začetek: ob 19.30


Ob aperitivnem prigrizku, krofkih iz listnatega testa in parmezana, nadevanih z namazom iz sladke gorgonzole in masla, smo predstavili polsuhi renski rizling, pozna trgatev, 2007, vino Sama Kolariča iz Velikega Brebrovnika, Jeruzalem.















Po mnenju gostov so se krofki z renskim rizlingom odlično ujeli
.


I. Namazano
(
Tartufasta polenta z žrebičkovo pašteto in kremo iz balzamičnega kisa z okusom belega tartufa)














Rahlo tartufasta polenta z žrebičkovo pašteto in kremo iz balzamičnega kisa iz Modena z okusom belega tartufa (darila Dovas) je omizje povsem navdušila. Vsa štiri vina so bila odlična in so jed lepo dopolnjevala.

Uvrstitev vin po ujemanju s hrano






Kaj

Prinesel
1 malvazija 2008
Miha

Kmetija Martisa, Fulvio Bais, Koper, Slovenska Istra, SI





2 Jama (sauvignonasse) 2006
Jaka

Kmetija Kocjančič, Zanut, Neblo, Vipavska dolina, SI





3 malvazija 2008
Laura

Vina Montis, Montinjan, Slovenska Istra, SI





3 Bordeaux Superior 2007
Danijel

Chateau Grand Pascaud, Bordeaux, FR















Preden smo ponudili glavno jed, nam je Miha Rolih (darila Dovas) predstavil še 8 let star balzamični kis iz Modena, ki smo ga potem tudi poskusili skupaj s paškim sirom. Odlična kombinacija!





















II. Kotaleče
(Mesne kroglice s tartufi na krompirjevem pireju)




















Ob tem krožniku nam je Laura Bordon predstavila njihovo oljčno olje Montis, ki smo ga lahko skupaj z jedjo tudi poskusili. Hvala, Laura, za to predstavitev.

Je bilo pa zanimivo, da se je tako, kot na mnogoboju s pivi, tudi pri iskanju najbolj všečne kombinacije te sila preproste jedi z vini, izkazalo, da je bila odločitev o tem dokaj težka. Vsako vino zase je resnično izvrstno, v kombinaciji s hrano je bilo pa težje najti najbolj všečno kombinacijo.


Uvrstitev vin po ujemanju s hrano






Kaj

Prinesel
1 syrah 2007 2007
Matic

Ekološka kmetija Rodica, Truške, Slovenska Istra, SI





2 cabarnet auvignon 2006
Danijel

Colja, Davorin in Mitja, Branik, Vipavska dolina, SI





3 rebula Bagueri RR 2007
Blaž

VK Goriška Brda, Goriška Brda, SI





4 refošk 2009
Laura

Vina Montis, Montinjan, Slovenska Istra, SI
















*Kot nam je razložil Matic, je vino syrah Rodica 2007 pridelano povsem naravno, brez dodatkov, tudi brez dodanega žvepla



III. Vzhajano
(Buhteljni z jagodno marmelado in vanilijevo omako)














Pričakovano so se pred nami zvrstila sama sladka vina in mnenje o najbolj všečni kombinaciji je bilo ponovno dokaj enotno, saj so vsi 4 vzorci dosegli tako rekoč enako število točk. Malenkost pred vsemi se je uvrstil refoškov liker Martisa, ki je bil na Vinu Slovenija 2009 v Gornji Radgoni nagrajen z zlato medaljo.

V
Uvrstitev vin po ujemanju s hrano






Kaj

Prinesel
1 refoškov liker 2009
Miha

Kmetija Martisa, Fulvio Bais, Koper, Slovenska Istra, SI





2 malvazija 2005
Matic

Ekološka kmetija Rodica, Truške, Slovenska Istra, SI





3 pikolit 2007
Blaž

VK Goriška Brda, Goriška Brda, SI





4 Nika, rose 2008
Jaka

Guerila, Ajdovščina, Vipavska dolina, SI















Izven konkurence smo poskusili tudi malvazijo 2005 iz Ekološke kmetije Rodica, Truške, Slovenska Istra, ki je, prav tako kot njihov shyras 2007, pridelana povsem naravno, brez dodatkov, tudi brez dodanega žvepla.


Več slik.

Hvala vsem mnogobojcem za izvrsten izbor vin (še posebej zahvala Blažu in VK Goriška Brda, da je ne glede na to, da ni mogel biti z nami, sodeloval kot mnogobojec) in pa seveda tudi vsem ostalim gostom, ki ste s svojimi komentarji popestrili večer.

Za gostoljubje najlepša hvala gostilni Pr'Potic - Silvani in Vladu.

Uvodno vino, polsuhi renski rizling 2007, pozna trgatev, je prispeval Samo Kolarič iz Velikega Brebrovnika, Jeruzalem.


Ni komentarjev:

Objavite komentar